BELLYDANCE
Dansul Oriental reprezinta in mod absolut arta seductiei la indemana fiecarei femei… simplu, frumos, elegant si sexy!

Prin Bellydance, vei redescoperi inauntrul tau senzualitatea, feminitatea si puterea seductiei cu care te-ai nascut, mai bine spus… te vei regasi pe Tine insati !

BENEFICIILE DANSULUI ORIENTAL SUNT NUMEROASE:

  • Este un veritabil exercitiu cardio, ce ajuta la tonifierea si mentinerea tonusului
  • Definitiveaza frumos musculatura, iar imbinarea miscarilor antreneaza intreg corpul, arzand astfel caloriile
  • Elimina durerile de spate, umeri si diferite probleme articulare
  • Imbunatateste echilibrul si flexibilitatea, conferind mai multa naturalete si usurinta in miscare
  • Confera o tinuta de invidiat, gratioasa si eleganta
  • Dezvolta latura feminina – senzuala, seductiva si pasionala
  • Reduce stresul, generand o stare de buna dispozitie, entuziasm si energie
  • Dezvolta o mai mare incredere in sine
  • Fiind un dans extrem de ispititor, te invata arta seductiei.

ISTORIA DANSULUI ORIENTAL:

Belly dance-ul este cea mai veche forma de miscare, cel mai vechi dans al intregii civilizatii, fiind o modalitate majora de exprimare a feminitatii de mii de ani incoace. Originile ei se pierd in misterele anticelor culturi ale fertilitatii. Cele mai indepartate marturii ale existentei lui provin din Orientul  Mijlociu, Africa de Nord si vechile temple ale Indiei, inca din perioada precrestina, avand puternice conotatii religioase si fiind deasemeni o parte importanta a vietii sociale a acelor timpuri. Înainte sa devina o forma de arta, belly dance a fost o modalitate de comunicare cu Zeita Mama. Este un dans al femeilor pentru femei. Prin dans femeile cereau binecuvântarea Zeitei pentru o viata frumoasa, dar mai ales pentru o naştere uşoara. Mişcarile voluptoase ale şoldurilor le pregatea practic pe femei pentru miracolul naşterii. Acest dans este transmis de la femeie la femeie din generatie în generatie, astfel ca în famiile arabe toate femeile casei ştiu sa danseze. Odata cu trecerea timpului semnificatia dansului s-a schimbat, a depaşit granitele triburilor şi poate fi învatat de orice femeie şi prezentat pe scena, în fata unui public, ca forma de arta.

Muzica pentru belly dance este diversificata , provenind din diferite culturi care au inconjurat Mediterana, din Grecia si Turcia, pana jos in Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Cele mai intalnite denumiri pentru dansul oriental sunt: “RAQS SHARQI” sau “RAQS SHARKI” (denumirea clasica din Egipt), “RAQS BALADI” (dans folcloric din Egipt), “RAQS FARRUH” (‘’dansul fericirii”, Liban), “ORYANTAL DANSI” (dans oriental, Turcia), “DANSE DU VENTRE” (dansul din abdomen, Franta), “BELLY DANCE” (dansul din buric, SUA), “ORIENTAL DANCE”, “ARABIC/ARABIAN DANCE”, “MIDDLE EASTERN DANCE”, “EGYPTIAN ORIENTAL”, “RAQS ARABI”…

STILURILE DE DANS ORIENTAL sunt numeroase , acestea imbogatindu-se in mod constant din trecut pana in prezent . Prin adaugarea propriilor traditii si obiceiuri , fiecare tara care a adoptat aceasta arta si si-a lasat amprenta si un mod original de interpretare. Printre cele mai recunoscute stiluri, veti intalni:

SAIDI – este un dans cu batul (asaya) mai mult pentru barbatii din Upper Egypt . Traditia spune ca ei carau bete lungi de bambus care le foloseau ca arme si asa au evoluat dansul cu batul. Femeile apoi au inceput sa danseze cu el , transformand dansul intr-unul bland si jucaus, creandu-si astfel propriul stil (raqs al assaya).

BALADI – tradus din araba acest cuvant inseamna “tara mama”, “locul in care m-am nascut”. In general era dansat in casele femeilor si pentru femei, de obicei fiind miscari de solduri. Costumele traditionale pentru acest dans erau: galabee alba, esarfa pe solduri si o esarfa pe cap. Este un dans foarte popular in Egipt, in special in partea centrala a vechiului Cairo, pe strada Mohamed Ali, unde multi dansatori faimosi au fost nascuti si traiesc acolo. Acesta este un stil de dans al faimoaselor dansatoare precum: Nagwa Fouad, Fifi Abdou, Zinat Olwy.

NUBIA – renumit in cele mai vechi timpuri ca Regatul Kush, se stabileste de la sud de Aswan la capitala Sudanului-Khartum. Oamenii nubieni au pielea mai inchisa la culoare decat egiptenii, au limbajul lor, cultura si traditiile proprii. Aswan este cel mai insorit loc din Egipt. Este situat in partea de sud a tarii si in cele mai vechi timpuri a fost oras de granita .Dansul nubian este un dans de grup, costume colorate si ritmuri speciale neobisnuite. Oamenii din Nubia sunt foarte bucurosi si le place sa danseze mereu impreuna. Cu ocazia casatoriilor sute de oameni vin impreuna sa danseze. Accesoriile pentru acest dans sunt tamburina (dof) si trestia de farfurie (hons) .

SIWA – este unul dintre dansul beduinilor arabi. La granita cu Libia si Africa in Desertul Saharei, intre munti este un sat de beduini numit Siwa. O data a fost considerata a fi cel mai inaccesibil din tot Egiptul pana de curand. Locuitorii din Siwa au propria lor cultura si propriile traditii si vorbesc limba berbera, diferita de araba. Cele mai multe dintre femei purtau rochii traditionale si bijuterii de argint. Numele arab de decontare “Wahet Siwa” suna ca ‘’oaza in oras”. Principalul accent in dansul din Siwa este axat pe miscarile soldurilor. Un numar mic de dansatori profesionisti pot efectua acest dans. Costumele traditionale pentru acest dans sunt galabeea mare, pantaloni largi si esarfa pe cap care acopera jumatate din fata. Femeilor le placea sa foloseasca multe accesorii pentru maini.

HAGGALA – este un stil de dans al beduinilor care traiesc in oazele din Sahara. In araba haggala inseamna”sarind”. Este un dans foarte energic cu o atentie foarte mare pe miscarile soldurilor. Bataile si sariturile (folosite mai mult de barbati) sunt de asemenea folosite. Dansul barbatilor Haggala este similar cu cel libanez DABKA. Costumul traditional la acest dans este o rochie si fusta cu multe manecute.

ANDALUSIAN – Andalusia a fost numele partii de sud a Spaniei care a fost ocupata de arabi pentru 800 de ani. Acest dans a fost descoperit in zona asta si isi asuma si elemente de flamenco. Una din versiunile cuvantului “flamenco’ ’este ca isi are originea din limbajul arabic si inseamna “agricultor cantaret”. Acest dans este dansat sub acompaniamentul unei muzici frumoase, ritmice si in acelasi timp relaxante. Costumul ar trebui sa evidentieze imponderabilitatea fiecarei miscari.

DABKA – este un dans folcloric libanez. Este partea cea mai importanta a festivalurilor din vechile timpuri pana azi. Dabka este in general dansat de barbati, de femei sau de femei si barbati.

RAQS SHARQI – de asemenea numit si dansul oriental din buric (“Oriental Belly Dance”). Exista multe versiuni ale acestui dans… fiecare tara il numeste altfel. De ce belly dance? Poate ca numele acestui dans vine de la cuvantul arab “Baladi” care inseamna “patrie”, “orasul de origine”. De altfel, partea principala a acestui dans consta in miscari de ‘’Baladi” dar de asemenea pot fi gasite si alte miscari din alte stiluri de dans. Intr-un cuvant putem spune ca Raqs Sharqi este compus din numeroase stiluri de dans folcloric egiptean. Din 1921 stilul “Baladi” era de asemenea numit Oriental Shaabi. Sigur pentru acesti 90 de ani acest stil de dans a fost modernizat si amestecat cu alte stiluri de dans. Dar sa nu uitam ca Raqs Sharqi sau Oriental Belly Dance este o parte a folclorului egiptean si folclorul egiptean are mai mult de 25 de stiluri de dans si toate aceste dansuri sunt efectuate in principal de catre o parte a corpului numita “belly” (burta-buric).

TABLA – este imposibil de imaginat tarile orientale fara arabicul drum numi “TABLA”. Sunetul acestui instrument poate fi auzit oriunde in tarile arabe. Pe strazi, in bazare, in cafenele, pe vase de croaziera sau vase care fac turul Nilului, la orice nunta arabeasca etc. Tabla este cel mai popular instrument arab. Este inima muzicii si dansului oriental. Este extrem de adorat si iubit in Romania poate pentru faptul ca acest instrument ne aminteste de bataia inimii. Exista 9 feluri de tabla si din pacate nu multi oameni din Romania stiu despre asta.

TANNURA – acest tip de dans Tannura (Al Daraweesh) are o caracteristica foarte speciala, deoarece se bazeaza pe miscarile nelimitate in cerc ale dansatorului. Aceasta miscare de rond este o reflexie a unui concept filozofic in Islam, ritualurile Sufi fiind cunoscute ca secta Mulawia. Credinciosii din acest concept vedeau ca universul provine de la acelasi punct de rotatie.

PROGRAM:

*** MIERCURI ORA 18:00/ VINERI ORA 18:00 ***

ALTE CURSURI DIN ACEEASI CATEGORIE

Inscrie-te
0773 748 749